Harta Finlanda - Harta Finlandei - Harta Europa

Finlanda

 

 

Finlanda (numele finlandez Suomi) este o republică care a devenit membră a Uniunii Europene în 1995. Populaţia ei este de 5,3 milioane de locuitori.
Capitala Helsinki are o populaţie de 561.000 de locuitori.
Finlanda are o economie industrială dezvoltată: industria metalurgică şi electronică explică cele aproximativ 60% din profitul d export, iar industria produselor forestiere aproximativ 20%. Finlanda este una din ţările de frunte în folosirea internetului. Azi, există mai multe abonamente la telefonia mobilă decât în reţeaua fixă.
Pădurile acoperă ¾ din suprafaţa ţării care este de 338.000 km².
O altă trăsătură caracteristică a peisajului finlandez este numărul mare de insule precum şi cele 190.000 de lacuri.
Principalul arhipelag şi provincia ce se autoguvernează este Insulele Aland care se întinde pe coasta sud-vestică în timp ce principala zonă a lacurilor este concentrată în est, la Lacul Saimaa.


Geografia şi natura Finlandei


Finlanda este situată în Europa nordică între paralelele 60-70. Un sfert din suprafaţa totală se întinde la nord de Cercul Arctic. Finlanda se învecinează cu Suedia, Norvegia şi Rusia, care au graniţe pe uscat cu Finlanda, şi cu Estonia peste Golful Finlandei.
Pădurea acoperă cam 75% din suprafaţa ţării, pe când apa, în special lacurile acoperă cam 10%. Finlanda este cea mai împădurită ţară din Europa, cu 23 milioane de hectare de pădure. Există cam 190.000 de lacuri şi aproximativ 180.000 de insule. Cel mai mare arhipelag al Europei, care include provincia Insulele Aland se întinde pe coasta de sud-vest.

Finlanda


Clima Finlandei


Un efect clar al poziţiei sale nordice pe glob este că cele 4 anotimpuri sunt distincte unul de celălalt. Clima este marcată de ierni friguroase şi veri calde. Temperatura anuală în Helsinki este de 5,3grade C. Cea mai înaltă temperatură din sudul Finlandei din timpul verii se ridică doar ocazional la 30 de grade C. În timpul lunilor de iarnă, în special în ianuarie şi februarie temperature de -20 de grade C. sunt ceva obişnuit. În  nordul îndepărtat, după Cercul Arctic, soarele nu apune timp de 73 de zile producând nopţile albe de vară. În aceeaşi regiune, în timpul perioadei de iarnă soarele rămâne după orizont timp de 51 de zile dând naştere nopţii polare cunoscută în finlandeză ca Kaamos.

 

 

  
Populaţia Finlandei


Populaţia Finlandei este de 5,3 milioane. Finlanda este a 6-a dintre cele mai întinse ţări din Europa ca suprafaţă, dar cu o densitate mică a populaţiei de 15,5 locuitori pe km². Cei mai mulţi finlandezi, cam 2/3 locuiesc în zone urbane, în timp ce 1/3 trăiesc în zona rurală.
Capitala Helsinki, cu oraşele învecinate Espoo şi Vantaa ajunge la 1 milion de locuitori.
Alte oraşe importante sunt Tampere şi Turku în sudul Finlandei, şi Oulu la nord.
Finlanda este o ţară foarte omogenă din punct de vedere etnic. Comunitatea străină formează cam 2% din populaţie. Cele mai mari grupuri de imigranţi sunt din Rusia, Estonia şi Suedia. Dar între ei se află un număr considerabil de oameni cu descendenţă finlandeză.

 

Limbi


Limba finlandeză face parte din familia lingvistică Fino-Ugrică care include, într-o ramură finlandeza, estoniana şi un număr de alt limbi Finice, şi o altă ramură, maghiara, de departe cea mai mare limbă din grupul Ugric.
Finlanda are 2 limbi oficiale: finlandeza şi suedeza (aceasta fiind vorbită ca limbă maternă de 6 % din locuitori). Statutul official al limbii suedeze are rădăcini istorice din perioada când Finlanda era parte a regatului Suedez, perioadă ce a durat de la începutul sec.13 până în 1809. O altă limbă indigenă este Sami, vorbită de mica comunitate Sami din Lapland (sau Lapps). Engleza a devenit cea mai populară limbă străină şi este larg răspândită.

 

Religia in Finlanda


Din 1923 în Finlanda există libertatea deplină în ceea ce priveşte credinţa. Biserica Evanghelică Luterană domină pe când o fracţiune a finlandezilor aparţin Bisericii Ortodoxe Finlandeze. Ambele sunt considerate religii de stat.

 

Istoria Finlandei pe scurt

 

  • 1155 – primii misionari ajung în Finlanda din Suedia. Finlanda devine parte a regatului suedez.
  • 1809 – Suedia predă Finlanda Rusiei. Ţarul declară Finlanda un Mare Ducat autonom reprezentat de un guvernator general.
  • 1917 – Finlanda îşi declară independenţa faţă de Rusia la 6 decembrie
  • 1919 – este adoptată constituţia şi Finlanda devine republică cu un preşedinte în fruntea statului.
  • 1939-40 – Uniunea Sovietică atacă Finlanda şi are loc Războiul de Iarnă
  • 1941-44 – Lupta dintre finlandezi şi forţele sovietice se rezumă la continuarea războiului. Câteva teritorii sunt cedate Uniunii Sovietice dar Finlanda nu este ocupată şi îşi menţine independenţa şi suveranitatea.
  • 1955 – Finlanda se alătură Naţiunilor Unite şi, în 1956 Consiliului Nordic.
  • 1995 – Finlanda devine membră a Uniunii Europene.
  • 1999 – Finlanda susţine uniunea monetară europeană.
  • 2002 -  Euro intră în circulaţie.

 

Cauta un hotel in Finlanda

Vezi Finlanda pe harta Europei

 

Linkuri utile
  Meteo Finlanda
Guvern Finlanda
Visit Finlanda
Studii in Finlanda

  

Info Finlanda
 

© 2009 HartaEuropa.com                                                        HartaEuropa homepage